Werken in de bouw? Kansen genoeg!

Ben jij je huis aan het verbouwen en krijg je daar energie van? Misschien is werken in de bouw dan wel iets voor jou! De laatste jaren is er steeds meer vraag naar mensen in de bouw. Het gaat dan over mensen die woningen kunnen bouwen, maar ook verbouwen. Je hebt een ruime keuze welke functie je wil uitvoeren; sommige mensen worden graag timmerman of metselaar. Anderen verdiepen zich liever in het vak elektronica. Maar het zijn allemaal beroepen die binnen de bouwbranche onmisbaar zijn. Als je nog niet precies weet wat je wil doen, maar je bent wel op zoek naar een geschikte opleiding, kun je je eens verdiepen in de mechatronica opleiding. Technici zijn er volop nodig, misschien is dit wel iets voor jou!

Wat is mechatronica?

Het gaat bij mechatronica over een combinatie van diverse technische disciplines en dan kun je bijvoorbeeld denken aan elektronica, elektrotechniek en ICT. Maar ook mechanische aandrijftechniek is hier een onderdeel van. Vooral binnen de industrie wordt er veelal gesproken over mechatronica bij de robots en machines. Het voordeel hiervan is dat het inzetten van een mechanische constructie flexibel in te zetten is, maar ook goedkoop. Maar dit is nog niet alles, want ook het vakgebied informatica speelt hierin een grote rol. Hierbij kun je denken aan big data en bij veiligheid. Iemand die technicus mechatronica is, zal de service en het onderhoud verzorgen aan diverse installaties, machines en apparaten. Je zou daarbij kunnen denken aan een lasrobot, sorteermachine, een kopieermachine, een lift en een volautomatische melkmachine. Het gaat dus veel verder dan zomaar het bouwen en verbouwen, maar het zijn ook apparaten die in de bouw ingezet kunnen worden.

Is het wat voor jou?

Je weet zelf het beste wat je wil en daarom is het goed om na te gaan wat je wil doen. Je kunt werkzaam zijn binnen de werktuigbouwkunde, maar ook binnen de technische informatica en binnen de elektrotechniek. Een echte passie voor techniek wordt hier wel gevraagd, maar ervaring is (niet altijd) nodig. Informeer bij een opleider of zij iets voor jou kunnen betekenen, kijk of er vacatures zijn bij bedrijven en ga werken in de bouw, want er zijn kansen genoeg!

Scroll naar boven