Werken als aannemer: dit zijn de risico’s op financieel en juridisch gebied

Ben je werkzaam als aannemer of ben je van plan dit te gaan doen? Prachtig! Maar sta ook eens stil bij de minder leuke kanten van het vak. Het is goed om voorbereid te zijn op eventuele negatieve ontwikkelen en sterk te staan wanneer de nood aan de man is. Aannemers stellen zichzelf bloot aan diverse risico’s, zoals slecht-betalende klanten, diefstal van materialen of boetes wegens een te late oplevering van een bouwwerk. Maar het kan nog erger. De hele constructie zou bijvoorbeeld al in vlammen kunnen opgaan of door een flinke storm omver geblazen kunnen worden voordat jij de oplevering hebt kunnen realiseren.

Verantwoordelijkheid

Zolang je aan een bouwproject werkt, valt het resultaat onder jouw verantwoording. Pas nadat de overdracht heeft plaatsgevonden, ben jij die verantwoordelijkheid kwijt. Maar tot aan dat moment kan er van alles gebeuren. Een stel vandalen kan zich onverhoopt uitleven op het nog kwetsbare in aanbouw zijnde object. Dat kan forse schade opleveren, die je op niemand kunt verhalen, zolang de daders niet bekend zijn. Met een zogenoemde CAR verzekering van NN ben je verzekerd voor dergelijke schade. De letters CAR staan hier voor Construction All Risk en zeggen al precies wat deze verzekering behelst. Juist in de hierboven genoemde situaties kun je een beroep op de verzekering doen, zodat je niet financieel leegloopt op zo’n naar akkefietje.

Werken met onderaannemers

In de bouwsector is het heel gebruikelijk om te werken met onderaannemers. In juridische zin is het dan extra belangrijk om zaken goed dicht te timmeren. Want wie is verantwoordelijk voor gemaakte fouten? Ten opzichte van de opdrachtgever ben jij dat als contractpartner. Maar een onderaannemer die voor jou werkt, heeft zijn eigen verantwoordelijkheden jegens jou en daarmee indirect ook jegens de opdrachtgever. Als je zo’n CAR verzekering afsluit, hoef jij je hier als ondernemer geen zorgen meer over te maken. Ook een onderaannemer of installateur valt binnen de dekking. Dat is een hele geruststelling!

Persoonlijke bezittingen

Tijdens een brand raken soms ook persoonlijke bezittingen beschadigd. Jijzelf of je personeel kan hierdoor gedupeerd zijn. Ook in geval van diefstal vanaf de bouwplaats geldt dit natuurlijk. Het mooie van de CAR verzekering is dat ook die claims gedekt zijn. Het moeten dan wel direct betrokkenen zijn. Schade van derden wordt namelijk niet gedekt.

Uitzonderingen

Nu klinkt het wellicht of vrijwel alle schadeclaims door deze verzekering gedekt worden, maar blijf wel alert op de polisvoorwaarden. Je kunt deze verzekering namelijk niet gebruiken om schadeclaims van een opdrachtgever mee te dekken die voortkomen uit een conflict over de kwaliteit van het opgeleverde werk. Als vuistregel kun je hierbij aanhouden dat er sprake moet zijn van echte schade om aanspraak te kunnen maken op een uitkering door de verzekeraar.

Bewijslast

Stel dat je als aannemer een project te laat hebt opgeleverd. Je beroept je daarbij op overmacht door slecht weer, maar de opdrachtgever betwist dit. Hoe moet je dan te werk gaan? Zolang het werk niet wind- en waterdicht is, kun je nog niet binnen aan de slag en ben je sterk afhankelijk van de weersomstandigheden om überhaupt te kunnen werken. Als er gedurende minimaal vijf uur sprake is geweest van regenachtig weer, kun je juridisch gezien spreken van een onwerkbare dag. Je zult dat echter zelf moeten aantonen, bijvoorbeeld door bij het KNMI een weerrapport per uur op te vragen.

Verkeerd werken

Niemand werkt feilloos en op elke bouwplaats gaat wel eens iets mis. Verkeerd uitgevoerd werk is meestal niet verzekerd via een gebouwverzekering, maar juist wel bij de CAR verzekering. Handig om te weten!

Scroll naar boven