Laat een nieuwe keuken door een vakman plaatsen 

Hoewel het de afgelopen jaren steeds populairder werd om klussen in huis zelf uit te voeren, blijft het renoveren van de keuken typisch een klus voor de vakman. Een nieuwe keuken kopen en laten plaatsen komt vaak behoorlijk nauw. Je wilt het risico op een gas- of waterlekkage tot een minimum beperken. Daarnaast moeten de kastjes op de juiste wijze gesteld worden, om grote naden tussen de losse keukenkasten te kunnen voorkomen. Een vakman heeft de kennis en ervaring om de keuken op correcte wijze te plaatsen en de ingebouwde apparatuur op professionele wijze aan te sluiten op de bestaande leidingen in de keuken. 

Het ontwerpen van de keuken doe je vooraf zelf. Er zijn tegenwoordig handige 3D tools beschikbaar op de websites van keukenverkopers, waarmee zelf een keuken ontwerpen heel eenvoudig wordt. Speel bijvoorbeeld alvast eens met de indeling van de keuken, bepaal welke apparatuur straks niet in de keuken mag ontbreken, enzovoorts. In dit artikel vind je inspiratie voor een nieuw keukenontwerp. 

Denk na over een logische indeling van de keuken 
Een van de eerste stappen bij het ontwerpen van een keuken is het vaststellen van de indeling hiervan. De keuken is tegenwoordig veel meer dan een ruimte die gebruikt wordt voor het bereiden van de lunch, het ontbijt of diner. Je komt er samen met je gezin of nodigt vrienden uit om er alvast een wijntje te drinken, terwijl jij het eten bereidt. Koken wordt zo een sociale activiteit! Je verwerkt deze nieuwe manier van het gebruik van de keuken in het ontwerp door hier bijvoorbeeld een kleine bar in op te nemen. Denk aan een bar aan het uiteinde van een L-vormige keuken, of denk aan een bar aan een groot kookeiland in het midden van de ruimte. 

Tip: laat een vakman je meer vertellen over de impact die jouw keuzes in het ontwerp van de keuken hebben op de noodzaak van het verleggen van leidingen. Ook in de keukenzaak kan men je hier meer over vertellen. 

Probeer de keuken bij de woonkamer te betrekken 
Steeds vaker wordt de gekozen stijl van de keuken afgestemd op de inrichting van de woonkamer. Door deze stijlen op elkaar aan te laten sluiten kun je beide ruimtes bij elkaar betrekken, wat de benedenverdieping vaak groter laat ogen. Dit past daarnaast bij het nieuwe gebruik van een keuken. 

Verschillende soorten stijlen voor keukens 
Heb je in de woonkamer voor een moderne, een industriële of bijvoorbeeld landelijke interieurstijl gekozen? Populair zijn tegenwoordig de luxe keukens, vaak voorzien van een witte of volledig zwarte kleur. Deze kleuren zijn goed te combineren met goudkleurige elementen. Denk aan een goudkleurige kraan, goudkleurige handgrepen, enzovoorts. Voor het keukenblad wordt in deze luxe keukens veelal gekozen voor materialen als marmer, composiet en graniet. Deze materialen blijven lang mooi en geven de keuken een strakke, moderne look. 

Tip: op de websites van keukenzaken vind je vaak artikelen met voorbeelden van keukenontwerpen. Het geeft je een beeld van de manier waarop combinaties van kleuren in de praktijk uitpakken. 

Op zoek naar moderne keukenapparatuur 
Niet alleen bij het kiezen van de stijl voor je keuken heb je tegenwoordig ontzettend veel keuzes; datzelfde geldt bij het selecteren van de keukenapparatuur. Kies bijvoorbeeld voor een inductiekookplaat, voorzien van een geïntegreerd afzuigsysteem. Zo’n afzuigsysteem maakt een grote afzuigkap aan de wand van de keuken overbodig. Het is vaak bepaald geen sieraad in de ruimte. De ruimte die je hiermee bespaart kun je gebruiken voor het decoreren van de keuken. Voorzie de wand bijvoorbeeld van een aantal houten plankjes, waarop je kleine bloempotten met verse kruiden plaatst. Ook weckpotten met verschillende soorten pasta zijn een leuk decoratief element voor de keukenruimte. 

Scroll naar boven