Houten balkon laten renoveren? Kies direct voor balkon zonnepanelen

Houten balkons kennen een grote charme, vooral wanneer het om oude stadswoningen gaat. In tal van grote steden komen we houten balkons tegen, ze stammen doorgaans uit de periode van 1900 tot 1930. Betere stadsappartementen kregen houten balkons, met vaak mooie ornamenten of inkepingen. Maar echter wel een nadeel: een houten balkon heeft vaker periodiek onderhoud nodig dan de stenen variant. Dit is een belangrijk aandachtspunt en een terugkerend element voor de VVE: het onderhoud van houten balkons. Wie ervoor kiest om het aanwezige houten balkon te renoveren doet er tevens verstandig aan om eens na te denken over de plaatsing van zonnepanelen voor op het balkon. Hoe combineer je deze twee echter samen?

Belangrijk: houten balkon renovatie

Wanneer is het houten balkon voor de laatste keer periodiek onderhouden? Beter gezegd, vindt dit onderhoud überhaupt plaats, of voltrekt door achterstallig onderhoud langzaam houtrot? Houtrot kan een gevaarlijke situatie met zich meebrengen, zeker wanneer de balustrade niet helemaal meer te vertrouwen is.

Wanneer een houten balkon al decennialang geen vast onderhoud meer heeft gekregen, is het zeer belangrijk voor ieders veiligheid om het balkon eens goed te laten inspecteren op het fundament en eventuele houtrot. Specialisten op dit gebied komen ter plekke om houten balkons aan een grondige inspectie te voldoen. Hierna volgt er een puntenlijst van te renoveren onderdelen; het kan zijn dat de balustrade vervangen moet worden en/ of de vloer. Het houten balkon wordt hersteld naar het origineel wanneer deze zich in binnensteden bevindt, zodat het beschermd stadsgezicht intact blijft. Meestal wordt het hout vervangen door hardhout; de allerbeste keuze, aangezien dit hout jarenlang meegaat en nauwelijks tot geen houtrot zal vertonen op den duur.

Wie kiest voor houten balkon herstel kan tevens eens nadenken over de keuze voor zonnepanelen op het balkon.

Kiezen voor balkon zonnepanelen

Voor appartementbewoners is het natuurlijk jammer dat zij eigenlijk geen gebruik van zonnepanelen kunnen maken. Ligt je balkon er lekker zonnig bij op het zuiden, dan is dit een gemiste kans natuurlijk. Gelukkig zijn daar de flexibele balkon zonnepanelen; zij maken het mogelijk om wel degelijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen permanent aan de balustrade worden geplaatst. Het flexibele zonnepaneel is eigenlijk overal te plaatsen en direct aan te sluiten op het stopcontact. Bij gebruik van flexibele zonnepanelen is geen omvormer nodig en wordt er dus direct stroom teruggeleverd aan het energienetwerk. Hartstikke handig!

Flexibele zonnepanelen, gewoon mee te nemen naar de camping

Wie een boot bezit, of regelmatig naar de camping gaat, kan flexibele zonnepanelen ook nog eens meenemen; ze zijn overal te gebruiken! Dit is een absolute win-win situatie. Enig nadeel van flexibele zonnepanelen is dat zij minder stroom opwekken dan vaste zonnepanelen. De twee grote voordelen echter, zoals de flexibiliteit, maar ook de lagere prijs die ervoor wordt betaald, maken dit echter een zeer populair alternatief voor appartementbewoners die eigenlijk geen andere keuze hebben. Zeker met de steeds hoger oplopende energieprijzen vormt het flexibel zonnepaneel een interessante keuze.

Scroll naar boven