Noppenplaat vloerverwarming: Toegankelijke installatie van jouw vloerverwarmingssysteem

Vloerverwarmingssystemen zijn een populaire keuze voor het verwarmen van woningen. Watersystemen, die gebruikmaken van water om te verwarmen, kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: natbouw- en droogbouwsystemen. Bij natbouwsystemen worden de verwarmingsbuizen in of op de betonvloer geplaatst, waarna de dekvloer wordt gestort. Droogbouwsystemen daarentegen kunnen over de bestaande vloer worden gemonteerd. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van de noppenplaat vloerverwarming, specifiek ontworpen voor natbouwsystemen.

Noppenplaat in natbouw vloerverwarming

Een noppenplaat vloerverwarming heeft platen die gemaakt zijn van kunststof en hebben een structuur van noppen waarin de vloerverwarmingsbuizen worden vastgeklikt. Deze worden op de betonvloer geplaatst, waarna er een dekvloer overheen wordt gestort. Dit biedt de mogelijkheid om op een eenvoudige manier je vloerverwarming te installeren bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Voordelen van noppenplaten

Het gebruik van de vloerverwarming noppenplaat biedt verschillende voordelen:

  1. Eenvoudige installatie: De buizen klikken gemakkelijk vast in de noppen, wat de montage snel en efficiënt maakt. Hiervoor heb je geen speciaal gereedschap nodig.
  2. Goede isolatiemogelijkheden: Noppenplaten met isolatie verhogen de energie-efficiëntie van je verwarmingssysteem. Deze isolatie bevindt zich bij de noppenplaat niet alleen op de plaat onder de vloerverwarmingsbuizen, maar ook tussen de dikke kunststof noppen in. Geïsoleerde noppenplaten kunnen de energiekosten verlagen.
  3. Flexibiliteit: De noppenplaten zijn nog voorzichtig overloopbaar wanneer ze nog niet afgewerkt zijn met de dekvloer.

Installatieproces

Het installeren van de vloerverwarming noppenplaat begint met het plaatsen van de noppenplaten op de ondervloer, vaak een betonvloer. De vloerverwarmingsbuizen worden vervolgens in de kunststof noppen geklikt. Hierna wordt de vloer afgewerkt met een laag dekvloer zoals zand-cement. Als dit gedroogd is, wordt de afwerkvloer geplaatst. Dit proces zorgt voor een stevige en betrouwbare bevestiging van de buizen, wat essentieel is voor een optimale warmteverdeling. Benem levert verschillende uitvoeringen van (geïsoleerde) noppenplaten: o.a. met 11mm isolatie, 30mm isolatie en zonder isolatie. Ook bieden ze vloerverwarming sets voor de gehele installatie van je vloerverwarmingssysteem. 

Scroll naar boven