Waar let je op bij het aanschaffen en monteren van buitenverlichting?

Buitenverlichting kan een mooie toevoeging zijn aan je tuin of terras. Het kan zorgen voor sfeer en vooral ook veiligheid, maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen en uiteraard ook het installeren van buitenverlichting? Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je niet precies weet wat er allemaal belangrijk is, helpen we je hier graag bij. De kans dat je niet direct nadenkt over het eventueel aan moeten leggen van stroom of het kiezen van IP67 verlichting is vrij groot. Gelukkig hebben wij alle kennis in huis, die we gerust met je willen delen.

Type verlichting

De belangrijkste eerste stap bij het uitzoeken van de juiste buitenverlichting, is het type verlichting. Ben je op zoek naar een wandlamp voor naast de achterdeur of ben je op zoek naar wat grondspots om een paar mooie bomen of planten in je tuin letterlijk in de spotlights te zetten. Welke keuze je ook maakt, denk hier goed over na. Dit is ook de reden waarom we vaak het advies geven om bijvoorbeeld eerst een lichtplan te maken. Zo weet je namelijk precies waar je welke verlichting wilt hebben en kun je op basis daarvan beginnen met zoeken. Zo is een lichtsnoer ontzettend leuk voor onder de overkapping, maar bijvoorbeeld ook voor langs te schutting of tussen twee palen. Het enige waar je wel op moet letten is dat je kiest voor lichtsnoeren voor buiten.

Lichtbron

Je kent ze wel, die kleine lampjes van een centimeter of 30 hoog, die je zo in de grond kunt steken. Naast het type verlichting, kun je dus ook kiezen voor bijvoorbeeld een traditionele gloeilamp, energiezuinige LED lampen of misschien zelfs solar verlichting. Vooral die laatste is handig, met name wanneer het niet direct gaat om functionele verlichting. Met solar ben je natuurlijk wel altijd afhankelijk van of de zon wel of niet schijnt. Ons advies is om lekker te kiezen voor LED. Niet verbruik je dan alleen een stuk minder, ook is het vele malen beter voor het milieu.

Helderheid en lichtkleur

De helderheid en lichtkleur van de buitenverlichting zijn ook belangrijke factoren om rekening mee te houden. Wil je fel licht dat alles goed verlicht of juist zachter licht voor een warme en gezellige sfeer? Ook de lichtkleur, zoals warm wit of koel wit, bepaalt de uitstraling van de verlichting. Denk goed na over welke helderheid en lichtkleur het beste passen bij de gewenste sfeer. Zo is het bijvoorbeeld voor onder een overkapping handig dat je kiest voor een lichtsnoer of prikkabel, die je ook in helderheid kunt aanpassen. Deze lichtsnoeren shop je gemakkelijk online op www.lichtsnoerbuiten.com, zodat je zeker weet dat je lichtsnoeren hebt van hoogwaardige kwaliteit.

IP waarde

Bij het uitzoeken van de juiste buitenverlichting, is het belangrijk dat je goed kijkt naar de IP waarde. Kijk maar eens op de website van lichtsnoerbuiten.com, dan hebben ze allemaal de juiste waarde en dat is minimaal IP67. Buitenverlichting moet namelijk wel bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden, daarom is de IP waarde zo belangrijk om op te letten. Deze waarde geeft aan in hoeverre de verlichting waterdicht en stofbestendig is. Hoe hoger de IP waarde, hoe beter de verlichting beschermd is tegen externe invloeden. Let dus goed op de IP waarde of deze minimaal IP67 is bij het kiezen van buitenverlichting.

Voeding en stroom

Je kunt wel prachtige lichtsnoeren hebben uitgezocht voor in je tuin, maar die moeten ook worden gemonteerd en aangesloten. Vaak is het monteren het probleem niet direct, maar het stroom zelf vaak wel. Het is belangrijk om ook rekening te houden met de voeding en bekabeling van de buitenverlichting. Kies je voor lampen die op netstroom werken of ga je liever voor draadloze solar verlichting? Ook de bekabeling en eventuele transformators moeten op de juiste manier worden aangelegd om ervoor te zorgen dat de verlichting goed functioneert. Je kunt je verlichting bij twijfel dus beter laten aansluiten door een elektricien, dan dat je straks iemand dit laat doen zonder de juiste kennis en ervaring.

Veiligheid

Tot slot is veiligheid natuurlijk ook een ontzettend belangrijke factor bij het monteren van de buitenverlichting. Zorg ervoor dat alle elektriciteit veilig is aangesloten en er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Kijk bijvoorbeeld of de stopcontacten buiten of in de schuur geaard zijn en of de kabels op een goede manier worden weggewerkt, zodat er niemand over kan struikelen. Je kunt er beter een uurtje extra aan spenderen, dan dat er straks iemand languit in de tuin ligt of je bij de eerste beste regenbui kortsluiting hebt.

Scroll naar boven