Hoe zit het met de cv-ketel en verbouwingen?

Sta jij op het punt om een grondige verbouwing of renovatie uit te voeren? Dan heb je waarschijnlijk ook een nieuwe cv-ketel nodig. Welke cv-ketel het beste bij jouw woning past, is weer afhankelijk van de soort verbouwing die je gaat uitvoeren. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de cv-ketel. Lees er hier meer over, en kies vervolgens de beste cv ketel consumentenbond om jouw woning toekomstbestendig te maken.

Extra isolatie

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor een cv-ketel die veel meer vermogen heeft dan je eigenlijk nodig hebt. Het kan namelijk zijn dat je tijdens je verbouwing of renovatie aandacht hebt besteed aan de isolatie van je woning. Heb je gekozen voor spouwmuurisolatie? Buitenmuurisolatie? Dakisolatie? Misschien heb je wel dubbel glas laten zetten voor je ramen. Dit betekent dat je huis een stuk beter geïsoleerd is dan voorheen. Je kunt dan gas besparen cv-ketel, omdat die in dat geval veel minder vermogen nodig heeft om de woning warm te houden. Het is een goed idee om een warmteverliesberekening uit te laten voeren door een energiedeskundige voordat je een nieuwe cv-ketel gaat aanschaffen. Op deze manier kun je een cv-ketel kiezen die het juiste vermogen heeft en dus goed past in je nieuwe woning.

Kies voldoende vermogen

Heb jij een nieuwe serre of een stuk aan je woning gebouwd? Heb je die oude zolder omgetoverd tot een nieuwe slaapkamer? Dan heb je waarschijnlijk extra leefruimtes die verwarmd moeten worden. In dit geval is het een slim idee om een transmissieberekening te doen om te berekenen hoeveel vermogen je nieuwe cv-ketel nodig heeft. Laat dit doen door een energiedeskundige of bij voorkeur door de leverancier van je ketel.

Heb je vloerverwarming?

Het is natuurlijk prettig om vloerverwarming in huis te laten installeren. Heb je vloerverwarming laten leggen tijdens de renovatie of verbouwing? Ook dan is het een goed idee om een transmissieberekening te maken. Je wilt zien te voorkomen dat je een cv-ketel koopt die veel te veel vermogen heeft. Vloerverwarming is namelijk LTV, ofwel lage temperatuurverwarming. Je hebt hiervoor dus geen krachtige cv-ketel nodig. Heb je dat wel, dan ga je meer betalen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast zal de ketel ook niet optimaal kunnen werken. Heb je overal LTV laten plaatsen? Je zou dan eens kunnen kijken naar een lagetemperatuurketel. Deze maakt het water een stuk minder warm en kan tevens constant zuinig werken.

Heb je hernieuwbare energiebronnen?

Je bent goed op weg naar een duurzame woning als je tijdens de verbouwing of renovatie zonnepanelen hebt laten installeren. In dat geval heb je verschillende keuzes als het gaat om de cv-ketel. Je zou kunnen kiezen voor een elektrische ketel, die stil en zuinig werkt. Dit soort ketels zijn duur als je de elektriciteit van het net haalt, maar is wel interessant als je je eigen zonnepanelen hebt laten leggen. Laat je indien nodig even goed adviseren over de mogelijkheden!

Scroll naar boven