Hoe kunt u de woningwaarde berekenen?

Verbouwen of verkopen? Het is een afweging die vaak wordt gemaakt door huiseigenaren. Een nieuwe woning biedt nieuwe kansen maar ook onzekerheden. Een woning verbouwen om vervolgens na enkele jaren weer te verhuizen is zonde van de investering. Of valt dat wel mee? De voordelen en nadelen van verbouwen en verkopen zijn direct gekoppeld aan de waarde van de woning. Hoe dat werkt leggen we uit op deze pagina.

Wat is uw huis waard?

De woningwaarde berekenen kan op verschillende manieren. Dit zijn de meest voorkomende berekeningen met ieder unieke plus- en minpunten:

1. Taxatie

Een woningtaxatie is vooral bedoeld voor personen die een huis willen kopen. Daarnaast zijn er ook andere situaties waarin een taxatie van toepassing is, zoals bij een lening aanvragen voor een verbouwing, bij een echtscheiding of erfenis. Een taxatie door een erkend taxateur kost honderden euro’s. Er is tegenwoordig ook een desktop taxatie die door steeds meer banken wordt geaccepteerd. Daarmee weet u voor enkele tientjes de taxatiewaarde. Dit is echter niet hetzelfde als de verkoopwaarde.

2. Online waardebepaling

Om erachter te komen wat uw huis waard is, zijn er meerdere huizensites die een online woningwaarde calculator aanbieden. Dit zal gratis zijn, vaak is er wel wat persoonlijke informatie nodig of er moet eerst een account worden aangemaakt. Is een online waardebepaling betrouwbaar? Het blijft een schatting op basis van statistische data waarbij geen rekening wordt gehouden met specifieke aanpassingen of situaties. Het is gratis maar u krijgt dan ook waarvoor u betaalt…

3. Makelaar aan huis

De derde, en met name voor huiseigenaren de meest interessante optie, is de waardebepaling van uw huis door een lokale makelaar. Ditmaal komt er makelaar langs die de woning ter plekke zal opnemen. Daarnaast worden diverse analytische tools gebruikt om de reële woningwaarde te bepalen. En dit bedrag komt goed van pas bij het berekenen van de vraagprijs en vervolgens de koopsom. Deze dienst kan geheel gratis worden uitgevoerd via een groot aantal makelaars.

Eerst verbouwen, dan verkopen

Er heerst een hardnekkig misverstand dat een huis renoveren om kort daarna te verkopen geldverspilling is. Waarom nu investeren als u over enkele jaren weer gaat verhuizen? Dan plukt de koper de vruchten van dit werk. Dat is precies waarom verbouwen en renoveren eigenlijk altijd mogelijk is. Kopers houden van instapklare woningen, die liggen veel beter in de markt dan ‘opknappertjes’. Als u een prachtig verbouwde woning te koop zet dan trekt dit huis direct meer aandacht dan soortgelijke panden die er minder goed uitzien. De kosten voor de verbouwing neemt u gewoon mee in de vraagprijs en kopers zijn absoluut bereid om hiervoor te betalen.

Kies voor een professionele aannemer

Hoewel er best veel handige klussers hun eigen huis aanpakken, biedt het zeker voordeel om een professionele aannemer in te schakelen. U hoeft minder tijd te besteden aan de woning en het resultaat is duurzaam en hoogwaardig van kwaliteit. Als u bij verkoop (en ook al bij de waardebepaling) kunt laten zien wie de woning heeft verbouwd en wanneer, dan heeft dit een gunstig effect op de woningwaarde. Vergelijk altijd offertes en vraag naar referenties om ervoor te zorgen dat u een betrouwbare aannemer kiest.

Scroll naar boven