Dit is waar jongeren naar op zoek zijn in de technische sector

Het is geen geheim dat de technische sector het zwaar heeft. De vraag naar personeel neemt toe en ondertussen heerst er juist enorme krapte op de arbeidsmarkt. De mensen met de meeste ervaring en kennis zijn ondertussen al wat ouder en de vergrijzing neemt toe. Als het flinke arbeidstekort niet in de komende jaren wordt aangepakt, kan dit grote gevolgen hebben voor ons land. De energietransitie kan bijvoorbeeld in het geding komen, maar ook kunnen er problemen ontstaan aan de infrastructuur. We hebben technisch personeel nodig om het land draaiende te houden. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid hier miljoenen euro’s per jaar voor beschikbaar stelt. 


Hierbij is er natuurlijk vooral aandacht voor de jongeren. Nu de vergrijzing in de techniek toeneemt, is de hoop dat jongeren deze gaten uiteindelijk zullen opvangen. Het zou ideaal zijn wanneer er veel jongeren enthousiast worden als er bijvoorbeeld een loodgieter gezocht wordt. Hoe kan jij er als werkgever binnen de technische sector ervoor zorgen dat jongeren meer aangetrokken worden? En dat we ze binnen deze sector kunnen behouden? Dat kan alleen door in de hoofden van de jongeren te kruipen. Want waar zijn zij precies naar op zoek? 

Afwisselend werk 


Sommige jongeren zijn bang dat ze hun hele leven dezelfde taken uit zullen voeren. Als elke dag hetzelfde is, ben je dit natuurlijk snel zat. Het grote voordeel van werken in de technische sector is dat elke dag anders is. Dit moet ook duidelijk getoond worden aan jongeren. Laat ze maar eens een dagje meelopen. Geen dag of klant is hetzelfde. Bovendien doe je ook echt uitdagend werk. Hierbij moet niet alleen de opgedane kennis worden toegepast, maar ben je telkens weer creatief bezig om nieuwe oplossingen en ideeën uit te werken. 

Goede opleidings- en doorgroeimogelijkheden

Wie jong is, heeft nog heel veel verwachtingen voor de toekomst. Niemand verwacht op zijn achttiende te gaan werken en vervolgens dit werk tot het pensioen vol te houden. Dat wordt uiteindelijk ook te eentonig. Daarom zijn met name jongeren echt op zoek naar bedrijven waar opleidings- en doorgroeimogelijkheden worden aangeboden. 

Dit betekent overigens niet dat het per se om verticaal doorgroeien hoeft te gaan. Er zijn ook jongeren die juist helemaal niet de behoefte voelen om zich omhoog te werken. Horizontaal groeien, waarbij ze doorstromen naar functies met meer zelfstandigheid en klantcontact, is ook gewenst. 

Zij-instromers meer kans geven 

Er is tegenwoordig ook steeds meer aandacht voor de zogenaamde zij-instromers. Middels technisch detachering worden zij gekoppeld met bedrijven. Niet alleen om de kneepjes van het vak te leren, maar uiteindelijk ook om iets waardevols toe te voegen aan het bedrijf. Het voordeel van deze zij-instromers is dat zij echt gemotiveerd zijn om te leren en te blijven. Zij hebben veelal een vaste baan opgegeven om zich te laten omscholen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij opleidingsinstituut Strevon. Hier worden o.a. zij-instromers geholpen om zich in circa 1,5 jaar klaar te stomen het vak volledig gecertificeerd uit te voeren. Deze gemotiveerde mensenkans geven, kan dan ook enorm waardevol zijn voor je bedrijf.

Scroll naar boven