3 tips voor het bevestigen van de plinten

Wanneer je net een prachtige nieuwe vloer hebt laten leggen of misschien wel zelf hebt gedaan, is het ook belangrijk om na te denken over de plinten. De plinten zijn namelijk de afwerking van de vloer en zorgen ervoor dat het gedeelte tussen de vloer en de muur er mooi uitziet. Je snapt natuurlijk wel dat het bijna onmogelijk is om een laminaat of PVC vloer zo strak te leggen, dat er geen naden en kieren meer zichtbaar zijn tussen de vloer en muur. Dit heeft niet eens zozeer te maken met de kwaliteit van degene die de vloer legt, maar vooral in de afwijking die je vaak ziet in de muur en ook vloer. Reden genoeg dus om eens te kijken hoe je de plint nu het beste kunt bevestigen.

De juiste materialen en gereedschappen

Als het goed is, heb je tijdens het uitzoeken van de vloer ook direct gekeken welke plinten je mooi vindt. Nu wil dat niet zeggen dat je ze ook direct gekocht hebt, aangezien dit ook prima op een later moment kan. Vooral wanneer je alles zelf doet, is online plinten bestellen voor de afwerking van je vloer vaak veel verstandiger. Zo kun je nog even rustig nadenken over de kleur en hoogte en kun je met de handige rekentool zo uitrekenen hoeveel meter plint je nodig hebt. Om de plinten te kunnen bevestigen heb je uiteraard ook het juiste gereedschap nodig. Hierbij moet je denken aan schroeven of lijm, maar ook een plintenknipper, zodat je de plinten op de juiste manier op maat kunt maken.

Meet goed en nauwkeurig

Het plaatsen van plinten is er juist voor om de boel netjes af te werken. Je kunt je dus wel voorstellen dat het belangrijk is om dit goed op te meten. Meet de lengte van de muur waarlangs je de plinten wilt plaatsen en markeer duidelijk de punten waar de plinten moeten worden bevestigd. Zorg ervoor dat je de plinten in de juiste hoek en op de juiste hoogte plaatst, zodat ze naadloos aansluiten op de vloer en de muur. Voordat je de plinten bevestigt, is het ook belangrijk om de ondergrond goed schoon te maken en eventuele oneffenheden te verwijderen. Neem daarom ook rustig de tijd om de plinten te plaatsen en ga niet te overhaast aan de slag.

Bevestigen van de plinten

Nu je de juiste materialen hebt en de meting en voorbereiding nauwkeurig hebt uitgevoerd, is het tijd om de plinten daadwerkelijk te bevestigen. Afhankelijk van de gekozen bevestigingsmethode, schroef je de plinten vast of breng je lijm aan op de achterkant van de plinten. Zorg ervoor dat je de plinten stevig vastzet, maar wees voorzichtig om ze niet te beschadigen. Gebruik indien nodig een hamer om de plinten op hun plaats te tikken. Werk systematisch en controleer regelmatig of de plinten recht en gelijkmatig zijn geplaatst. Mocht het nu zijn dat dit niet het geval is, dan kun je dit nog herstellen. Op het moment dat je alles al hebt vastgemaakt, dan kun je je wel voorstellen dat dit een stuk lastiger gaat worden.

Scroll naar boven