3 tips bij het verbouwen van de woonkamer

Het verbouwen van de woonkamer is vaak een flinke klus. Logisch, want dit is in vrijwel alle gevallen de grootste ruimte van het huis. Logisch dus dat dit niet iets is wat je zo even doet. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat er een hele hoop op je afkomt tijdens alleen het bedenken van de plannen, zijn wij er om je te helpen. Daarom willen we graag 3 tips met je delen die je kunnen helpen bij het verbouwen van de woonkamer. Zo gaan we het bijvoorbeeld hebben over een nieuw interieur, aangezien het ook leuk is om bijvoorbeeld je hoekbank te vervangen voor een twee- of driezitsbank in combinatie met een ronde fauteuil. Dus sta jij op het punt om de boel eens flink onder handen te nemen, dan zit je bij ons helemaal goed!

Kies voor een functionele indeling

Een goed begin bij het verbouwen van je woonkamer is het kiezen van een functionele indeling. Dit zorgt ervoor dat de ruimte optimaal benut wordt en dat er een logische flow is in de kamer. Begin met het bepalen van de belangrijkste functies van de woonkamer, zoals gezelligheid, ontspanning en eventueel ook werken. Plaats de meubels zo dat deze functies goed tot hun recht komen en zorg voor voldoende loopruimte. Denk ook aan de positie van ramen en deuren, deze hebben invloed op de indeling. Zoals je kunt lezen maakt de omvang van de verbouwing dus niet eens zozeer uit, maar is het vooral belangrijk dat je goed nadenkt over de praktische kant en daarna pas over de rest. Te vaak zien we dat er eerst wordt gekeken naar hoe iets eruit ziet en daarna pas wordt nagedacht over de praktische kant.

Kies voor de juiste kleuren en materialen

Een woonkamer staat of valt met de juiste sfeer. Kleuren en materialen spelen hierbij een belangrijke rol. Kies voor warme en neutrale kleuren die aansluiten bij jouw persoonlijke smaak en interieurstijl. Denk hierbij aan aardetinten, zoals bruin, beige en groen. Combineer deze kleuren met natuurlijke materialen, zoals hout, bamboe en wol, voor een warme en huiselijke uitstraling. Vergeet ook niet om te spelen met texturen, zoals een pluizig vloerkleed of een zachte stoffen bank. Zo is het logisch om in het geval van een huishouden met jonge kinderen, net even wat andere keuzes te maken, dan wanneer je met z’n tweeën bent. Nu wil dat niet zeggen dat dit betekent dat je alleen maar kinderproof meubels moet aanschaffen, maar is het bijvoorbeeld slim om te kiezen voor een lederen ronde fauteuil in plaats van stof.

Verlichting maakt het verschil

Je woonkamer kan nog zo gezellig zijn ingericht, maar zonder de juiste verlichting is dit vrijwel niets waard. Goede verlichting is ontzettend belangrijk en eigenlijk allesbepalend in een woonkamer. Het bepaalt niet alleen de sfeer, maar zorgt ook voor functioneel licht tijdens het lezen, werken of tv-kijken. Maak gebruik van verschillende soorten verlichting om een warme en gezellige sfeer te creëren. Denk hierbij aan plafondlampen, vloerlampen, tafellampen en sfeerverlichting. Dimbare verlichting is ideaal, omdat je hiermee de intensiteit kunt aanpassen aan de situatie.

Scroll naar boven